3.4.10

Penyakit kencing tikus ( leptospirosis) dan x terlambat rasanya nak ucap takziah utk Din Beramboi.

salam y'all,

* google's image*

Rasanya semua dah tahu tentang penyakit kencing tikus leptospirosis yang dikatakan antara penyebab kematian Din Beramboi baru-baru ni.Inna Lillah.teringat waktu kelas TQM,en said cakap pasal din beramboi meninggal dunia dan kawan2 aku tnye kenapa.??aku jawab sbb tikus!itu je yg aku tau.walaupon dah ramai blogger post pasal penyakit ni.x sempat aku nak baca.so aku search sendiri apa tu leptospirosis.


Leptospirosis adalah penyakit yang disebabkan oleh infeksi bakteria Leptospira berbentuk spiral yang menyerang haiwan dan manusia dan bakteria ni dapat hidup di dalam air tawar lebih kurang 1 bulan!lama jgak tu.Haiwan yang menjadi sumber penularan bakteria ni bukan tikus sahaja tapi termasuk babi, kambing, kuda, burung, dan jgak kucing!!oh tidak..kucing termasuk sekali.aduii.aku da la layan kucing macam manusia.kadang2 kucing makan nasi aku pon aku x kisah.so lepas ni kena lebih barhati2.tapi sumber penularan lebih banyak daripada tikus.

* google's image*

Manusia boleh terkena infeksi melalui air, tanah, atau tanaman yang telah dikotori oleh air kencing haiwan yang menderita leptospirosis dan biasanya bakteria ni masuk ke dalam tubuh manusia melalui mata, mulut, kulit yang melecet dan makanan yang dimakan.


Antara kesan2 terkena penyakit ni ialah demam menggigil, sakit kepala, malaise, muntah, konjungtivitis, mual, kulit dan putih mata menjadi kekuningan, batuk kering dan lain2.rasanya susah nak kesan penyakit ni sebab symptom2 penyakit ni lebih kurang sama dgn penyakit2 lain.hmm..


Penyakit ni dpt diubati dgn menggunakan antibiotik2 bagai.aku pon x berani nak cerita pasal ubat2 ni.kang tersalah info susah.haha.so biala org yg pakar dlm bidang ni cerita.mencegah lebih baik drpd mengubati,kita dah biasa dengar statement ni tapi still x nak apply dlm hidup.bila ade isu2 penyakit mcm ni baru nak 'tersedar'.macam HIN1 dlu.bila da kecoh2 baru tahu pasal wabak ni.well,biasala tu.normal.aku pon cm tu.huhu.


kesimpulannya jagelah kebersihan!!!tu saja caranya.bukan setakat dapat elak dr penyakit ni tapi semua penyakit2 kat dunia ni.jaga makanan elok2.jangan tinggal makanan x bertutup.kalau makanan tu da macam x elok dan ade kesan gigitan tikus buang jela.jangan rasa membazir okay, x kirala makanan tu mahal ke pakwe ko bagi ke ko dapat free ke yang penting kesihatan!!!!*mke serius neh*


Nasib baik kucing bodoh aku x makan atau main dengan menda2 kotor.kucing aku x makan tikus atau cicak tapi die makan nasi dan kuih2 tradisional melayu je.haha.dan untuk adik2 aku janganlah kongsi makanan dgn kucing lagi ye.

ni la kucing aku yg bodoh.nape aku panggil dia si bodo sbb dia x garang & aktif mcm2 kucing2 lain.dia bodo2 je.hu2.jumpe tikus @ cicak dia bole main2 je dgn tikus tu.adeihh.windu la plak kt si bodo ni.


lastly,takziah sekali lagi untuk Din Beramboi.Honestly aku x kenal sgt dgn arwah.aku br tau arwah ni adalah DJ era as aku bukan pendengar setia ERA tp FLY.FM c..c..cccc..ceennnggg!!!!!!hehe.tp aku penah dgr nme arwah mse kecik2 dlu sbb aku ske layan majalah lawak ujang so aku kenal pon drpd majalah tu.walaupon aku x kenal sgt but i know and i dare to say dat he's the good entertainer.

* google's image*
“To Allah we belong and to Him is our return”
*new hapdate*

'laporan perubatan mengesahkan kematian Din  berpunca daripada Sindrom Denggi Mengejut (DSS) yang menyebabkan kegagalan organ dalaman berfungsi.Kematian Din bukan disebabkan virus kencing tikus, tetapi akibat DSS.Pasukan perubatan sedaya upaya memulihkannya,namun arwah tidak menunjukkan apa-apa perkembangan positif hingga ke akhir hayatnya.'

tersalah info ke.x kisah la.hehe.nway kita tetap kena berhati2 dengan penyakit ni.mana tau satu hari nanti terkena kt kita.okay. (^.^)
pen off
-NHB-

8 comments:

  1. eh dia meninggal sebab denggi berdarah lah, bukan sebab ni :))

    ReplyDelete
  2. iye
    tp ramai kate sbb ni
    n ade jgak sebab denggi
    hu2~

    ReplyDelete
  3. atas sebab apa pun kita kene berhati2

    ReplyDelete
  4. punce sebab nih..
    tp yang denggi berdarah tu sebab mende tu merebak lam badan die same ngan denggi nye..
    merebak melalui darah..
    kalau tak silap la..
    erkkk name kucen kamu bodo?
    huhuhuhuh..
    :(
    mesti die sedey..

    ReplyDelete
  5. al-fatihah buat arwah abang din..

    ReplyDelete
  6. wanie : betul.pape pon kena berhati2 dgn macam2 jenis penyakit zaman sekarang ni.

    amie : i'm not sure.bnyk cerita.hu2.haha.dia ske je sy panggil si bodo.(^.^)

    zack : Al.Fatihah~

    ReplyDelete
  7. hye...:)

    arwah abg din mmg penghibur yg terbaek,syg die dh takde...

    ReplyDelete
  8. syg x sempat sy nk dgr die kt era.hmmm

    ReplyDelete