24.4.10

CEPATLAH SEMBUH

salam & hye

da 3 hari aku demam.jawab exam dalam keadaan demam x sempat study memang menyeksakan.aku sendiri x tahu ape yang aku jawab walaupon aku tahu soalan dia senang.kalau lulus pon aku da bersyukur.aku x suka demam.aku malas nak layan sgt demam ni sebab banyak sangat keje nak di settlekan tapi aku memang x larat.kadang-kadang okay.kadang-kadang x bila baring ok tapi bila bangun rasa nk pengsan.cepatlah sembuh.aku x boleh demam time ni.bnyk sgt2 keje nk disiapkan.tambah lagi sekarang minggu exam.


-NHB-

20.4.10

KESEMPITAN MASA.

salam hye

kesempitan masa?betul ke penggunaan kata tu.kesempitan hidup kesempitan wang kesempitan masa.hmmpphhff.boleh la tu.betul la tu.aku kesempitan masa aja.kesempitan hidup itu tidak.kesempitan wang ada sikit sikit tapi ibu bapak masih ada.heheh.

esok start final.'happy'.ye u aku memang akan start lambat dari u lain.ada 4 paper saja.final x menjiwakacaukan aku tapi thesis memang.fine.

semalam bermimpikan terbang bagai burung di udara berenang-renang bagai ikan di lautan tapi tadi bermimpikan bertemankan buaya dan ular.durh.penat.


time study memang x pandai duduk sopansopan bersimpuh.he.study di library dikelilingi buku-buku kulinari masakan-masakan irish jewish germany dan lain-lain* tersalah pilih tempat.he.* dalam keadaan perut memberontak-rontak lapar ditambah pula dengan kepala berdenyut-denyut pening tapi aku tahan aje semuanya kerana ini kali terakhir aku study seolah-olah aku seorang penuntut di universiti.huwhuw.

ok.ok..mahu setadi.wish me luck esok.adiossh.



-NHB-

16.4.10

I'M COMING HOME

salam y'all,

baru bangun tido ni.x senonoh kan?xpe..aku perempuan ada pengecualian.he.malam tadi aku mimpi aku balik kg.aku bawa macam2 dalam beg.aku bawa laptop,camera,mp3,duit,hp dan telekung.kat stesen bas aku kena tunggu lama  1 jam sebelum bas sampai jadi aku lepak2 dulu sambil baca time traveler's wife yang tah bape kurun x abis2 aku baca.then aku g kedai beli roti.sampai2 aku tengok beg aku macam kosong.telekung aku kena curi.tapi barang2 yang lain ada.hmmmpphh..bagusnya kau curi telekung x curi laptop atau camera aku..haha.ambik la.rajin2 la solat. ye.aku halalkan.*ini semua mimpi*


jap lagi aku nak balik kg betul2.bawak barang2 tu semua.kat tempat yang sama.memang aku terpaksa pergi 1 jam awal sebab bas nini awal sejam dan aku memang berniat nak baca time traveler's wife nanti.dan......telekung aku tu.betul2 ke ada orang akan curi nanti...errr..



x sabar nak sampai pahang.(^.^)windu sama kucingku.
ok, gotta go gators!!!!!!!
-NHB-

MY ALEJANDRO

salam eh hai peeps,

dah lewat tp x boleh tido.jadual tido aku memang dah bercelaru.test & assgment dah abis.bye.aku x mungkin jumpa lagi korang lepas ni unless aku sambung master.yeehaaah~.tinggal thesis je lagi.yah!yah!come on hana.!thesis tak adelah susah sangat tapi thesis akan jadi susah bila kita x dapat buat tajuk yang kita suka plus tak sekepala dengan supervisor.hmmpph..


okay.dah la.dah la.boring ler cakap pasal belajar.layan gaga alejandro lg best.layannzzzzzzasssss.!!!!



  alejandro*but pronounce it alehandro (^.^)*


I know that we are young.
And I know you may love me.
But I just can't be with you like this anymore.
Alejandro.


She's got both hands
in her pockets.
And she wont look at you,
Won't look at you


She hides true love.
En su bolsillo
She's got a halo around her finger.
Around you.


You know that I love you boy.
Hot like Mexico, rejoice.
At this point I gotta choose,
nothing to loose.


Don't call my name.
Don't call my name, Alejandro.
I'm not your babe.
I'm not your babe, Fernando.


Don't wanna kiss, don't wanna touch.
Just smoke my cigarette and hush.
Don't call my name.
Don't call my name, Roberto.


Alejandro.
Alejandro.
Ale-ale-jandro.
Ale-ale-jandro. [2x]


(Just stop. Please. Just let me go. Alejandro. Just let me go.)


She's not broken,
She's just a baby.
But her boyfriend's like a dad, just like a dad.
and all those flames that burned before him.
Now he's gonna find a fight, gonna cool the bad.


You know that I love you boy.
Hot like Mexico, rejoice.
At this point I gotta choose,
nothing to loose


Don't call my name.
Don't call my name, Alejandro.
I'm not your babe.
I'm not your babe, Fernando.


Don't wanna kiss, don't wanna touch.
Just smoke my cigarette and hush.
Don't call my name.
Don't call my name, Roberto.


Alejandro.
Alejandro.
Ale-ale-jandro.
Ale-ale-jandro. [2x]




act aku tapaham sgt lagu ni pasal ape.but something about she trying to say goodbye to all her ex-lovers.tapi dah 3 hari berturut2 lagu ni jadi peneman aku study.tehehe.tah ape yang best sangat pon aku x tahu.tapi yang pasti lagu ni mengingatkan aku kepada someone.my alejandro..............






























dis is my alejandro....my santiago munez..okay my kuno becker.tehehe.hot like mexico.aww~lalalalala.eh jap aku x layan telenovela mexico eyh aku just ske dia dlm movie goal.heheh.





tapi part 'She's just a baby.But her boyfriend's like a dad, just like a dad.' tu sangat sesuai untuk hanim & syafik..*janganla capik  baca blog aku.bhahaha*




okay.bye.till the next entry (^.^)
-NHB-

14.4.10

'AKU GENIUS'

salam y'all


ehehehehehehehehehe.x mandi lg ni.study dari malam semalam.non-stop.wau.blah la.he.tipu sesangat.malam ni ada test weh.otak dah tepu dengan assigment machine2 costing2.erghh.ada sikit je lagi ruang2 kosong yang aku boleh masukkan formula2 untuk test finance malam ni.hhmmppfff.bestnya kalau aku dilahirkan genius.macam mana orang2 genius ni berfikir hah??curious??sape yg genius2 kat luar tuh share sikit! boleh?jeles la dengan orang2 yang dilahirkan genius ni.tapi knape mostly orang yang genius2 ni datangnya dari bangsa yg terlaknat. hmmmm.aku rasa sebab pemakanan.semua makanan yang dikatakan bagus based on reseach statistik bagai tu sebenarnya x bagus langsung.tapi bila something dah jadi fakta based on statistic sape berani sangkal babe.dan makanan yang betul2 bagus dan berkhasiat tu plak dikatakan atau difaktakan sebagai x bagus.mereka2 yang memfaktakan tu tahu mane satu yang betul2 bagus jadi for sure mereka akan jaga pemakanan bangsa2 mereka sebaik mungkin.fine.

*google*




ok.mahu sambung study.boboi.
-NHB-

12.4.10

BON COURAGE!

salam hye





human brain is amazing
it function 24 hours.For 365 days.
It function right from the time we were born
& only stop when we.................


































take exam.(^.^)









gudluck y'all~
-NHB-

WE WILL NOT GROW OLD

salam & hye y'all

siang tadi aku pergi shooting.heehah!ececeh.xdela shooting pon.saje menawarkan khidmat yg x seberapa as a camerawoman tolong  syasya dgn nisa buat video mandarin.yela drpd melayan johari window kegersangan kAt belakang rumah aku tu baik aku ikut syasya dgn nisa.yeeehah~cekedaut!!

perempuan2 ni memang tak ada bakat berlakon.nyahaha.

syasya you look soo beautifool walaupon dengan selendang busuk tah bape hari x basuh kau tu.

nisa always the spoiler.camne nak berlakon ni nisa tiap mase gelak aje.haha.next.

heheh.inilah sebab utama tamanya aku dengan rela baik hatinya menawarkan khidmat sebagai camerawoman,ade orang nak banje subway.yeeehaaahh!!!!!yabedabeduu!!!!!!!yah!!yah!!yah!!huhuwww~
*sory la perempuan ni memang x gheti nak behave kalau dpt mkn subway.tehehe*









esok da isnin.lepas tu selasa..rabu..khamis..jumaat..nak skip sume2 hari tu bole x..sekian.

-NHB-

11.4.10

LADY GAGA PROMOTE MOTHER EARTH.HAH.!

salam hye readers.dan juga silent reader.kau la.he.


eh.sebenarnya ada masa terluang lagi seksa dan menyeksakan dari xde masa.hurmmff.aku x blk pon minggu ni.kunun2 nak siapkan keje.kunun-kunun la.kunun-kunun.ke konon-konon.?

semalam aku tergelak lagi dengan kesakaian gaga dlm klip video telephone.ahaha.sakai-sakai memang sakai.lagi sakai dari dulu.



gagagaga.eh.hey lady gaga kat rumah aku ade banyak tin kosong kau nak letak belit kat rambut kau tuh.tempek rokok berasap kt spect tu x tahan okay.




ok.mahu pergi shooting.I'M BUSY!!!!!!!!!!

10.4.10

WONDERWALL

salam & hye folks,



 wonderwall-oasis


Today is gonna be the day
That they're gonna throw it back to you
By now you should've somehow
Realized what you gotta do
I don't believe that anybody
Feels the way I do about you now

Backbeat the word was on the street
That the fire in your heart is out
I'm sure you've heard it all before
But you never really had a doubt
I don't believe that anybody feels
The way I do about you now

And all the roads we have to walk along are winding
And all the lights that lead us there are blinding
There are many things that I would
Like to say to you
I don't know how

Because maybe
You're gonna be the one who saves me ?
And after all
You're my wonderwall

Today was gonna be the day?
But they'll never throw it back to you
By now you should've somehow
Realized what you're not to do
I don't believe that anybody
Feels the way I do
About you now

And all the roads that lead to you were winding
And all the lights that light the way are blinding
There are many things that I would like to say to you
I don't know how

I said maybe
You're gonna be the one who saves me ?
And after all
You're my wonderwall

I said maybe
You're gonna be the one who saves me ?
And after an
You're my wonderwall

Said maybe
You're gonna be the one that saves me
You're gonna be the one that saves me
You're gonna be the one that saves me 






does this song about an imaginary friend who's gonna come and save you from yourself??perhaps..everyone take a different view by the meaning of this song,..for me it's just an amazing song that sometime can make me cry.hee.xlah.xlah..huhuw ~gotta go gators~.





-NHB-

9.4.10

TAH.

salam y'all,

tukar lagi.hehe...jiwa kacau sebenarnya.rindu masa awal-awal aku mula berblogging.rindu masa dulu-dulu aku hanya ade farah izyan, jannah, & asma je as a friends in blogosphere.ehek.tulis pon merapu-rapu bajet artis x kisah ada orang baca ke tidak.rindu time2 layan oasis dulu-dulu.huw..rindula semua2 yang dulu2..ahh..


kenape tah aku malam neh.emotional over nothing at all.durh.





pen off
-NHB-

assment yang tak tercapai akalku

salam & hye peeeeeppssss,

time      : 12.30 pm
location : computer.lab faculty of applied science
mood     : #$@%^&*^@#!






moral of the story :
janganlah bagi aku assment pelik2 time2 nak final ni dan jangan ngengade mintak dgn lecturer nak buat assment pelik2 cmni!!uh!!



pen off
-NHB-

minggu2 busy macam ni yang aku tunggu2! 'in bracket'

salam & hye derr er hye dear,


tiba-tiba aku terfikir satu pepatah ni.ahh pepatah ke peribahasa ke simpulan bahasa ke kosa kata ke wutsoever.i'm not sure.dis--------> ' berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ketepian, bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian' maksudnya biarlah kita bersusah2 dlu nanti at the end senang.tapi!!!!!kalau tiap masa nak gne pepatah ni.sampai bile2 la takkan rasa senang tu!uh!yela kecik2 dulu dah blaja sungguh2 harap2 besar nanti bole hidup senang lenang.tapi bila dah besar still gak gne pepatah tu.still nak bersusah-susah lagi biar senang kemudian hari,biar senang hari tua nanti.okay fine.xpe lagi,then bila dah tua still jgak nak gne pepatah ni.ahh.xpe bialah aku kerja keras sikit.susah2 dulu nanti senang hidup anak2 aku.see??bila tah masa nak rasa senang tu.


so konklusinya?


konklusinya jgn gune pepatah tu.biarlah bersenang2 selagi ade masa.bersusah2 kemudian hari tak apa.ahaks.*pepatah student zaman sekarang*.okay2.fine.sebenarnya dalam hidup ni xkan ade menda yang senang sebab kita hidup di dunia untuk mencari ilmu mencari pahala mencari segala2nya yang diperlukan  untuk SENANG di akhirat kelak.*wauu!.hehe*


minggu2 stress aku da terasa bahangnya.sindrom2 mata panda aku dah nampak kesannya.hmmmpphh.mak abah kalau kakna x dapat balik rumah lagi minggu ni.i'm soooooo sorry!!!!!!!



gotta go,adioshh~
-NHB-










aku ske thesis!aku ske thesis!aku ske thesis!aku ske thesis!aku ske thesis!aku ske thesis!aku ske thesis!aku ske thesis!aku ske thesis!aku ske thesis!aku ske thesis YA ALLAH.*doa of the day.moga2 termakbul*



8.4.10

how to train your dragon.walaweyh.ahakhak.

salam & hye y'all,

yes.akhirnya da kurus jgak blog aku.ehihik.nnti kalau aku rasa aku nak gemuk semula aku tukau la.bru je balik dr jusco tgk wayang.how to train your dragon.best2!!! seronok2!!! best2!!! seronok2!!! haha.yela2.paham2 kau seronok.tehehe.


kelakar gile bile ayah hiccup cakap 'walaweyh' time kagum tengok anak dia boleh tunggang naga 'night fury'.ces.padahal mane ade perkataan walaweyh in english.nyahahala.ayah dia terkagum sgt kot sampai xtau ape yg dia nak sebut tp tgk mulut ayah dia macam cakap walaweyh jer.ahaks.budus la bdak2 nih.adooooooyai!huhuw~







amboi td ckp pasal time!time!time!tgk wayang xde masalah time!time!time! plak kau.haha.sudah2 la x sedar diri esok ade kelas data x analyse lagik woi!tido .



pen off,boboi
-NHB-


7.4.10

so much to say!so much to think!so much to write!time!time!time!

salam peeps,

entry ni aku taip tanpa henti.time is gold!first of all aku rasa blog aku ni besar dan erghh.rasa nak kuruskan dia sikit tapi xde masa nak buat header yang baru sebab aku xde masa.eh yela dah cakap tadi xde masa.then 2 3 minggu ni aku banyak2 sangat2 pikir.i think about almost anything happen in my life lately.don't need to mention here.baru aku rasa ape itu berfikir!!!!!setiap masa.setiap malam.pikir!pikir!tapi x jumpa jawapan pon.semalam aku rse malu!!malu!!malu!malu lagi.malu dengan diri sendiri yang x sedar diri yang always hoping something that WOW but the fact i'm just LEYH!nothing.or orang melayu cakap x sedar diri!!!x sedar diri woi!.aku malu.i don't know why i need to write about all this shit.i don't and i hate to spread shit.act bnyk sgt nk update kat dlm blog ni tapi kekangan masa.everytime i wanna write something here i feel like hey there are lotsa works to do la pompuan!




gotta go!
-NHB-

6.4.10

nuffnang sy nak lagi RM20 boleh?

salam y'all,

Sumpah lama gila x cek nuffnang.join je instant cash blogging tu tapi x cek pon earning.so smlm aku cek.dah dapat!sikit je but its okay la.teruja la jgak because tiap minggu dapat RM20.Itu belum campur earning campaign lagi.huhuw.x nak cash out lagi, tunggu RM500 x pun RM1000 baru worth nak cash out.tehehe.Nak RM20 for week 5 plak!mane2!!??*tamak haloba x bersyukur langsung*nway tq nuff.*dalam marah2 nuff kat aku tempoh hari ade jgak sayang,,hehe*






okay ni plak aku punye tahap kelajuan blog menloading.maksudnya either blog aku ni berat ke x.act aku dapat ni drpd forum di geng blogger.wanna test ur blog load time.here!!

Ni kelajuan blog aku before aku tukar 5 entry per page.dlu 10 entry per page.0.76 sec so berat sikit nk loading.lama2 orang pon menyampah nak bkak blog aku sbb berat sgt!da la berat.lebar!gemuk!x mcm blog org lain.



n dis after i change 5 entry per page.0.22 sec jerr!!wooo.lajukan?before ni pon 0.76 da kira laju act.because aku da xde lagi widget2 yg memberatkan blog.semua aku da delete utk menyenangkan aku dan visitor loading.

motifnye??act saje nak share dgn blogger di luar sana yang maybe x tau lagi tahap kelajuan blog masing2.dak2 GB maybe ramai dah tau.hu2.utk blog2 yang berat semacam susah nak loading tu ape kata kurangkan sikit widget2 yang x penting.yela,utk yang bertuah dapat kelajuan internet yg tinggi mcm aku ni ok lagi.tp bagi orang2 yg internetnye lembab cam ciput tu kesian la nk tunggu excited nak baca blog korang tapi alahai lambatnya.then mesti dah hilang mood nak baca blog korang. tu.hu2~dat's all.




till the next entry.
pen off
-NHB-

night represents the unconscious

hye y'all,


          Yesterday was disaster.A girl sitting all by herself in front of her lappy hoping that today gonna be better and blast while in fact everyday is a blast.She is waiting for a hot cup of coffee and a slice of nearly expired bread for craving of.She keep herself busy.Time goes faster that way emm yeah time goes faster that way.She wait for something ,the truth she wait for someone.Each moment that she wait feels like a year,an eternity.

          She had made a decision and she hope that he will understand and realize one day why she had to do so.Whether the decision she had made was right or wrong she will never know.they had tried and she had no choice and even if it is hurt it will be worth it. Sometime she is glad he's gone.sometime not.She starring out of the window with a little teary.her knees buckle.it's cold as the wind cut right through her old night shirt.She isn't sure who she is.Everyday she feels like a death.Then she lying on the floor in her room.She is alone.alone again.She lie there swearing and feeling like an idiot for a while...

          Everyday in her pray, she ask a lot from god but most of the time god doesn't grant her wish but wutever happen she will always be grateful, Alhamdulillah for the rest of the good things happen in her life

          She always want her life to be a fairy tale while in fact she's not a princess who's waiting for a prince charming with a white horse come and take her to the heaven.ahh.She just an ordinary girl with a humdrum life where she always sick of.Last night she had a dream where she find herself in the dark space met a chivalrous prince and he call her a princess.They walking pass the garden wherein beautiful cherries are hanging with a flower in her head.Fairy tale life is too sweet to be true while she is still there wearing her outworn shirt with the books all over her and 1 month left to be undergraduates student,she is taking hold of all the time remain to study for her final.

         She just want a happy ending fairy tale story of her life but it is far from what she imagines.At least for now.but there's no reason for her to stop having a faith in them.

          Pliss stop seeking for her love as she had give it all to you before but u don't even appreciate it and you don't have any idea how much she had hurt foolishly seek for ur true love before!It's not the goodbye that hurt but the memory remained that hurt the most so go away.she don't want to hate u for the rest of her life.so just go away.if u want her heart again u better ask from the god as HE is the one that hold her heart now.










pen off
-NHB-



       

5.4.10

My Favourite Sport

Salam y'all,

This week for project alpha i'm gonna blog about my favourite sport.Honestly as i grow older i'm not really into any skillful physical activity or sport!When i was a kid during the primary school i love to play netball.nyahaha.As i am the shortest between the 7 players n able to move quickly in my team i always given nominated the 'C' position or known as the centre where all areas in the court are permitted for me except the goal circle and the 'C Bib' is always mine!.tehehe.


When i was in the secondary school, i love to play basketball!!!this sport share many similarities with netball and even netball is derived from early version of women basketball.But i can't survive longer in this sport as i was rejected to join the basketball team for my school because i was the shortest among others!!!!!!!!!!wuwuwuwuwuwu.besides,this sport need a good techniques of shooting, passing and dribbling 'bouncing' while i just good in dribbling as i can move fast while bouncing but not for shooting.i just can shoot the ball thru the basket from below not from above.hohoho.that is why i was rejected.but honestly i heart this sport damn much yo!!


This jersey bring back my memory.One of my friends who was one of the basketball team know that i really love basketball and she know how much i dissapointed for not been selected just because i was short.ohh.wut the heck.then she invited me to join the friendly match between our batch and senior and she give me this jersey.huhuw.thanks friends.


And now my truly favourite sport is FUTSAL!!!!!!!heehah.and if u ask me what is ur fav sport.the answer is futsal!!!!!why?well, kalau perempuan nak main bola laki bising cakap x seswai,ngade2 and wutsoever.huh!!so aku main la futsal.hehe.I had one good memory of this sport where it bring our unity.The unity thru sportmanship.wah.wah.okay.and i love this quotes whenever i involve in any sport, i got this quote when i was in the secondary school.


'menang bangga,kalah bergaya'



And adidas action 3 product is the best for active person.(^.^)



lastly,

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS.

4.4.10

Festival Kasut Antarabangsa Malaysia

salam & hye folks

Maybe ramai yang dah tahu, and maybe ramai yang dah pergi, and maybe ramai jgak yang dah shopping sakan di festival kasut antarabangsa Malaysia yang julung-julung kali diadakan bertempat di PWTC selama 3 hari bermula dari 2 april sampai 4 april.hari ni lastttt!!!!!!!!!!!!!uwaaaaaaaaaaa.bru tau.bencinyeeeeer!!!!!!!!!!*ceh.kalau pergi macam kau ade duit je nak beli kasut jimmy choo.ahh.sudehla.*

Professor Datuk Jimmy Choo


turut hadir masa festival tu menteri pelancongan Datuk Seri Dr.Ng.YenYen and the international footwear designer Professor Datuk Jimmy Choo.Sape x kenal.I bet everyone know.Antara jenama tempatan yang turut serta dalam festival tu adalah Vincci, Bonia, Sembonia, Blay, Carlo Rino, Jukebox, Asadi, Dr Cardin, Nose, Lewre, Crocodile dan John Bird.


 jimmy choo shoes.i'm drool over this.do you?haha


as i'm not really a shoeaholics macam sofiyyah bakri so aku xdela kempunan sangat x dapat pergi festival ni.tehehe.*nak sedapkan ati okay.*.tapi antara banyak2 barang aku kasutla yang aku akan cerewet bila nak beli.a-must-to-have-a branded-one!!!!!biarlah kasut aku ade 1 je tapi tahan 3 tahun dah aku pakai.still selesa sampai sekarang.hehe.orang cakap alah membeli menang memakai.expensive but worth buying.heehah~


kalau nak tengok gambar time festivel tu try jalan2 kat blog ben ashaari dan eyriqazz sebab mereka dah pergi.!!


*all images from googles*




till the next entry! (^.^)
-NHB-

3.4.10

contest specticular specky

salam y'all

first time ni join contest dari cik paro.teruja tiba2.heehah~contest senang.so aku join la.kalau contest kena perah otak pikir susah sikit aku nk join.huhu.contest ni juz tempek gambar aku pkai spect.senangkan??


Ni pic aku zaman muda2 skema pakai spect.ergghh.skema!x ske pakai spect!!x ske tunjuk gmbar aku pakai spect tp demi nk join contest cik paro aku tempek la jgak pic skema neh.puas aku bukak semula folder2 lama nak cari pic aku pakai spect.ni je yang ade.huk2.

eh.eh.perluke chelsea tu aku colorkan.haha.well.da chelsea menang malam ni.aku xde la malu sgt nk tempek pic neh.nyahaha.jangan salahkan drogba kesayangan i tu tau.walaupon dia x ensem.he2..merepek bnyk2 plak macamla aku tau sgt pasal bola.sudah2!



alrite.
till then.
ciaoo~ (^.^)
-NHB-

Penyakit kencing tikus ( leptospirosis) dan x terlambat rasanya nak ucap takziah utk Din Beramboi.

salam y'all,

* google's image*

Rasanya semua dah tahu tentang penyakit kencing tikus leptospirosis yang dikatakan antara penyebab kematian Din Beramboi baru-baru ni.Inna Lillah.teringat waktu kelas TQM,en said cakap pasal din beramboi meninggal dunia dan kawan2 aku tnye kenapa.??aku jawab sbb tikus!itu je yg aku tau.walaupon dah ramai blogger post pasal penyakit ni.x sempat aku nak baca.so aku search sendiri apa tu leptospirosis.


Leptospirosis adalah penyakit yang disebabkan oleh infeksi bakteria Leptospira berbentuk spiral yang menyerang haiwan dan manusia dan bakteria ni dapat hidup di dalam air tawar lebih kurang 1 bulan!lama jgak tu.Haiwan yang menjadi sumber penularan bakteria ni bukan tikus sahaja tapi termasuk babi, kambing, kuda, burung, dan jgak kucing!!oh tidak..kucing termasuk sekali.aduii.aku da la layan kucing macam manusia.kadang2 kucing makan nasi aku pon aku x kisah.so lepas ni kena lebih barhati2.tapi sumber penularan lebih banyak daripada tikus.

* google's image*

Manusia boleh terkena infeksi melalui air, tanah, atau tanaman yang telah dikotori oleh air kencing haiwan yang menderita leptospirosis dan biasanya bakteria ni masuk ke dalam tubuh manusia melalui mata, mulut, kulit yang melecet dan makanan yang dimakan.


Antara kesan2 terkena penyakit ni ialah demam menggigil, sakit kepala, malaise, muntah, konjungtivitis, mual, kulit dan putih mata menjadi kekuningan, batuk kering dan lain2.rasanya susah nak kesan penyakit ni sebab symptom2 penyakit ni lebih kurang sama dgn penyakit2 lain.hmm..


Penyakit ni dpt diubati dgn menggunakan antibiotik2 bagai.aku pon x berani nak cerita pasal ubat2 ni.kang tersalah info susah.haha.so biala org yg pakar dlm bidang ni cerita.mencegah lebih baik drpd mengubati,kita dah biasa dengar statement ni tapi still x nak apply dlm hidup.bila ade isu2 penyakit mcm ni baru nak 'tersedar'.macam HIN1 dlu.bila da kecoh2 baru tahu pasal wabak ni.well,biasala tu.normal.aku pon cm tu.huhu.


kesimpulannya jagelah kebersihan!!!tu saja caranya.bukan setakat dapat elak dr penyakit ni tapi semua penyakit2 kat dunia ni.jaga makanan elok2.jangan tinggal makanan x bertutup.kalau makanan tu da macam x elok dan ade kesan gigitan tikus buang jela.jangan rasa membazir okay, x kirala makanan tu mahal ke pakwe ko bagi ke ko dapat free ke yang penting kesihatan!!!!*mke serius neh*


Nasib baik kucing bodoh aku x makan atau main dengan menda2 kotor.kucing aku x makan tikus atau cicak tapi die makan nasi dan kuih2 tradisional melayu je.haha.dan untuk adik2 aku janganlah kongsi makanan dgn kucing lagi ye.

ni la kucing aku yg bodoh.nape aku panggil dia si bodo sbb dia x garang & aktif mcm2 kucing2 lain.dia bodo2 je.hu2.jumpe tikus @ cicak dia bole main2 je dgn tikus tu.adeihh.windu la plak kt si bodo ni.


lastly,takziah sekali lagi untuk Din Beramboi.Honestly aku x kenal sgt dgn arwah.aku br tau arwah ni adalah DJ era as aku bukan pendengar setia ERA tp FLY.FM c..c..cccc..ceennnggg!!!!!!hehe.tp aku penah dgr nme arwah mse kecik2 dlu sbb aku ske layan majalah lawak ujang so aku kenal pon drpd majalah tu.walaupon aku x kenal sgt but i know and i dare to say dat he's the good entertainer.

* google's image*
“To Allah we belong and to Him is our return”
*new hapdate*

'laporan perubatan mengesahkan kematian Din  berpunca daripada Sindrom Denggi Mengejut (DSS) yang menyebabkan kegagalan organ dalaman berfungsi.Kematian Din bukan disebabkan virus kencing tikus, tetapi akibat DSS.Pasukan perubatan sedaya upaya memulihkannya,namun arwah tidak menunjukkan apa-apa perkembangan positif hingga ke akhir hayatnya.'

tersalah info ke.x kisah la.hehe.nway kita tetap kena berhati2 dengan penyakit ni.mana tau satu hari nanti terkena kt kita.okay. (^.^)
pen off
-NHB-

2.4.10

thanks.first time dpt ni.he2.

salam & y'all

aku da makin malas nk update blog neh.ape cite??padahal bnyk sngt nk diupdatekan.tapi tah aku lagi ske jalan2 baca blog kau.korang.lalu2 singgah2 baca2 tp malas nk tinggal jejak.pemalas kan aku.hu2.dats why visitor da makin sikit but nway tq kepada yg sudi singgah blog aku walaupon xde pape yg best nak dibaca.huhuw~



aku dapat award ni da lame gila dari cik effie tapi baru skrang nk tempek dlm blog.hehe.nway thanks bagi award ni.cam budak2 plak main award2 neh.nyahaha*eleh mcm kau besar sgt je*so malas nak tag sesape as semua org da lama dpt award ni so can i juz state 7 things about myself.


1.aku ske tido weih.so nk cite pasal tido je.lantak.hoho.

2.aku kalau tido mesti kena ade bantal peluk atau ape2 utk dipeluk.kalau xde xleh tido.

3.pastu kalau tido mesti gelap gulita.xde 1 titik cahaya pon kalau bole.heh.

4.x ske orang kejut aku tido menjerit kuat2.'HANAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!'adeih.!tekejot okay!rse nk lempang je org yg kejut aku cmtu.hu.

5.nak wat 5 je bole x.ngantuk la.nk tido.

6.okay fine satu lg,aku ske tido sbb bole mimpi.mimpi something yg imposibble aku bole buat kat dunia nyata..

7.okay la 7.eh,semalam aku mimpi aku jadi kartun.!!aku adek2 aku dgn ayah aku naik kete g jalan2 then sampai satu kawasan aku nmpak kete depan aku bertukar jadi kartun.then bila kitorang lalu situ kitorang pon jadi kartun!wahhhh.seronok gile mimpi tu.aku tengok cermin muka aku cam kartun!!adek2 aku pon sama.then kitorang amek gmbar nk upload dlm fb konon nk tunjuk kt semua org kitorang bole jadi kartun.tp rupe2nya mimpi!!!leyh!!*perluke aku cite mimpi neh dlm blog.macam budak2 la!uh!aku da besar la!!uh!!uh!!*




tido la.




pen off
-nhb-