10.3.10

Just because something doesn't do what you planned it to do doesn't mean it's useless

assalamualaikum & hye,.


setiap kali aku singgah rainshelter tgk pokok-pokok aku,rasa macam nak marah je ,rasa nak tarik2 pokok tu biar mati terus.rasa x sanggup lagi nak tengok pon ada.setiap kali jumpa jugak la aku membebel sorang2 depan pokok2 tu. nak jage pon dah x semangat.rasa malas nak datang siram lagi.biar la kau mati kehausan kepanasan dgn treatment2 phosphate tu.biar!biar!!!lantak kau!
.
.
.

tapi.....atlast aku datang juga siram.aku belek2 juga daun buang binatang yang kacau pokok aku.aku apply juga treatment.dalam marah2 ada juga rasa kesian.kalau la pokok tu bole cakap ada perasaan mesti dia da nangis sedih aku marah2 dia tiap hari.aku bukan apa.aku benci bila tengok experiment aku mcm x menjadi.macam xde significant difference langsung.mcmane aku nak explain nanti!erghhhh!
.
.
.
tapi bile aku fikir2 balik,. bila pokok aku dah teruk macam tu, da tunggu masa nak mati, da sakit sgt kena makan dgn binatang2 rakus, sepatutnya aku kena take care lebih.sabar.cari punca masalah n selesaikan bukan dgn marah2 or give up dgn pokok tu.pokok pon benda hidup ade perasaan juz x boleh cakap je.aku marah tp dlm masa yg sama aku kesian tgk pokok2 aku jdi cmni.



sama juga dlm kehidupan kita.cuba bayangkan kalau kita ada anak yang special.sometime membebankan, lembab,n so on.mesti kadang2 rase x larat nak jaga.x larat nak layan kerenah.dah bagi macam-macam, dah jaga betul2 tp mcm tu jgak atlast mesti kita kadang2 x sengaja lepaskan marah geram kt dia.salahkan 100 % kat dia padahal budak tu x bersalah langsung.instead of blame, sepatotnya kita kena take care lebih dan sabar.sabar.sabar.dan sabar.
.
.
.
dalam persahabatan dalam percintaan pun sama kena sabar.*wahwah.tehehe.tbe2 je.*
.
.
.
.
.
.
all n all i do hope that my experiment will be back to the normal n i 'll endowed by the god the spirit of the Thomas edison that never ever give up whenever he failed his experiment.*nak jgak mention nama si kapir ni cm xde je tokoh2 saintis islam yg lain.ahaks*ok fine i hope i'll endowed by the god the spirit of ibnu haitham,,Ibnu Bajjah, Ibnu Sinna, n others.

Ibnu Sina (Avicenna)--google image




tapi aku suka certain quotes dari thomas edison ni:-



"Many of life's failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up"

"I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work"

"Genius is one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration"







alrite.till the next entry (^.^)
-pen off-
boboi!

10 comments:

  1. mok!!!sabar!!
    hope ur FYP will go well!!ko jgn marah2 pokok tuh..belai la die dgn penuh kasih sayang!!

    n aku skang nga pening dgn tmpt LI yg x dpt lagi!!!!!!
    n oso xtaw nak watpe ntok my FYP nti..haih

    ReplyDelete
  2. tq moks.ahaks~
    da cukup kasih syg aku bg tau
    aku siram siap bg air tangan aku lgi.
    tp bnyk factor penyumbang kemusnahan experiment aku.cess la


    ape kate ko try apply LI kt oversea!!sound great!!*eyh aku sies*.try la
    FYP tu aku nasihat baik la ko pikir awal2.sies babe
    kalau x sakit nnti nak buat sume last min cm aku neh!

    ReplyDelete
  3. entri bagus. hanna memang matang dari usia la :)

    ReplyDelete
  4. tq husna,
    sonoknye 1st time org ckp sy matang
    hikhik~

    ReplyDelete
  5. john labu??
    labu??
    aish,,
    pantang dgr labu2 ni
    ingtkan john dak sekolah td.
    hu2~

    ReplyDelete
  6. labu lalalala~
    aku x layak la nk LI di oversea..aku bkn budak pandai..tsk..tsk
    aku da dapat cop lcturer ntuk jd supervisor aku nti..hehe
    most likely aku nye FYP on entomology or pesticide kot..maybe la..

    ReplyDelete
  7. eleh.yola tu kau~

    bgus2!pilih la supervisor yg betol2 support
    kalau aku bole patah balik aku nak tukau supervisor!!!!!!!!!!!disaster!!

    ento.ok la tu.tp dak2 aku yg wat ento mostly xde kena wat experimental design
    jadinya x mcm experiment yg betol la
    so x best.
    n diorang selalu kena hentam abis2 dgn panel time present.

    tp xtau la ko punya lain ckit kot.
    nway gudluck!

    ReplyDelete
  8. owh ek??camtuh plak..diorg nye relate ngan health x ek??
    sbb kitorg nye surely relate ngan health

    ReplyDelete
  9. ooo.x.relate dgn sc plantation la
    lain kot.
    huhuw~

    ReplyDelete