25.2.10

kenapa gender masih dijadikan isu.?

salam &  hye folk,

 
 image from google


 "cuepacs bimbang, shahrizat pertahan".

"Setiausaha Agung Cuepacs, Ahmad Shah Mohd Zin, menyuarakan kebimbangannya kerana trend masa kini menunjukkan semakin ramai wanita dilantik memegang jawatan sebagai pembuat keputusan dan situasi itu didakwa mempunyai implikasi jangka panjang dalam aspek kemajuan serta pertumbuhan negara. "

"Datuk Seri Najib Razak semalam menjelaskan penguasaan wanita dalam perkhidmatan awam tidak seharusnya dilihat dari segi gender atau jantina kerana pengambilan pegawai kerajaan dibuat berdasarkan kelayakan."

-berita harian-



isu2 macam ni memang buat aku teruja babe sbb aku kaum yg dibimbangi cuepeacs tu.*wlapon aku x keje lagi dlm sektor awam.he.*dan kadang2 tak faham kenapa isu2 macam ni masih ada kat negara kita yang maju jaya berbilang bangsa ni.

bagi aku x salah kaum wanita mendominasi dlm sektor awam.sbb pengambilan ikut merit bukannya ikut cantik ke x cantik, kaya ke miskin,popular ke x popular, sexy ke x sexy, kau graduate u ni ke atau kau graduate dr u tu tapi pencapaian!our achievement.wahwah.

adeih......,,,,

kalau mcmtu kaum wanita sume x yah keja.dok umah pakai kain batik masak jaga anak layan suami.then negara akan maju semaju majunya.*oh no.no.no.no*aku xnak.x nak.


memang laki tu dilahirkan sebagai pemimpin.x dinafikan.dan idea lelaki lagi bernas.x dinafikan.tapi secara logiknya.sekarang kaum wanita lagi banyak dari lelaki dan mungkin suatu masa nanti nisbah laki & perempuan 1:50.then at that time what we can do?what malaysia can do?even what world can do???????just think about it kalau semua perempuan dok terperuk kat dapur.man!


uh,apa pendapat kamu.kamu.kamu dan kamu.???


-pen off-
ciaoo~

17 comments:

  1. biasa rr tu. duniaaaaaaaaaaaaa= lelaki boleh lakukan ape sahaja.

    tapi skng perspektif masy agak berubah thadap wanita. takpe dah tu. wanita perlu t0nj0lkan lagi kebolehan.

    ReplyDelete
  2. huhuw~
    x adiiillllllllll!!!!!!!!!

    nak tonjol kebolahan yg mcamane lagi lolly.?
    ha2~

    ReplyDelete
  3. dengar lagu rossa. ape tuh kalau pompuan ape ntah pastu dunia hancur. haa. kite nih tulang belakang lelaki. the great man in the world mesti disupport oleh isterinye. betul x?

    ReplyDelete
  4. lagu hey ladies ke??haha


    Sudah kubilang jangan terlalu yakin
    Mulut lelaki banyak juga tak jujur
    Bila sakit hati wanita bisanya nangis

    Sudah ku bilang jangan terlalu cinta
    Kalau patah hati siapa mau nolong
    Seperti langit dan matahari tak bersatu lagi

    Hey ladies jangan mau di bilang lemah
    Kita juga bisa menipu dan menduakan
    Bila wanita sudah beraksi dunia hancur

    Hey ladies sekarang cinta pakai otak
    Jangan mau rugi hati dan juga rugi waktu
    Bila dia merayumu ingat semuanya bohong

    Memanglah tak semua laki-laki busuk
    Namun ladies tetaplah harus waspada
    Semogalah kita semua akhirnya
    Mendapatkan cinta yang tulus

    Sudah kubilang jangan terlalu yakin
    Mulut lelaki banyak juga tak jujur
    Bila sakit hati wanita bisanya nangis


    ha amek kau.lyric penuh.hoho
    yup perempuan & laki saling memerlukan
    (^.^)

    ReplyDelete
  5. haha. tahu xpe lah hanna. eh hanna cept reply? tak tido agi?

    ReplyDelete
  6. belom
    esok kelas kol 10
    hehuw~
    (^.^)

    ReplyDelete
  7. em dlm qur'an pon kate lelaki tuh ketua bg wanita n terbukti gak kajian wanita nih lebih emosi dlm membuat keputuan..sbb tuh dlm statistik*xtaw ade kaitan ke x* wanita lebih byk yg wat suicide attempt compare to lelaki even lebih ramai lelaki yg mati sbb suicide(ayat belit2..haha)..krenye pompuan nih cepat amek tndakan melulu compare to lelaki...

    tp,di sebalik kejayaan lelaki tuh mesti ade wanita kat belakang..neway,setiap makhluk dicipta oleh Allah berpasangan supaya mereka saling melengkapi.

    --->sekadar pndgn aku yg cetek ilmu..huhu

    ReplyDelete
  8. tq mok
    tp yg suicide tu aku tapaham
    hak2~

    ReplyDelete
  9. hye hanna .. eh same name la plak..
    i pon hana..:)

    tenx cz follow my blog.

    oke, now a days.. ppuan boleh buat hampir kesemua keje lelaki..
    so ape salahnye ppuan menaikkan tarafnye..

    ReplyDelete
  10. ape yg aku taw dr statistik yg org wat~

    pompuan lebih ramai yg wat suicide attempt compare to laki
    tp lebih ramai lelaki yg mati sbb sebab suicide..

    kire pompuan ni sket2 nak bunuh diri tp cubaan jela,tp x smpai mati..ni menunjukkan diorg cpt wat tindakan melulu..

    kalo laki plak, yg nak bunuh tuh x ramai tp biasenye smpai mati tros la..
    lbey kurg camtuh la..

    anggap jela fhm even ko x fhm..aku x pndai nak ckp cane..haha

    ReplyDelete
  11. hye hana.
    da jmpe 2 org name sama
    huhu~

    betol.
    kalau pompuan mampu buat
    so dat's not a problem.

    ReplyDelete
  12. okay!!!!!!!!!!!!!
    paham!!!!!!!!!!!!!
    haha!~

    ReplyDelete
  13. kiamat nak dekat hehe! perempuan lagi ramai dari lelaki.. tapi bukan di dunia jew wanita ramai jadi penjawat tinggi.. tapi penghuni neraka paling ramai adalah dari kaum wanita sendiri

    ReplyDelete
  14. ala..
    pompuan nt keje nk cuti bnyak..
    cuti beranak la..
    pantang 2 bulan la..
    appoinment dr la..
    bad mood nga period la..
    macam2 hal..
    hehe

    ReplyDelete
  15. heheh,
    tu pompuan2 bnyk songeh je kot
    pompuan2 yg tough, berdedikasi,
    xkan wat bnyk alasan
    selagi dia mampu dia akan keje sebaik mungkin
    n kita yg pompuan2 ni
    kena berubah
    kena tough sikit.
    biar laki kagum & percaya sikit dgn kemampuan kita
    biala terberanak bersalin ke still leh wat keje.*wah*
    nyahahaa

    ReplyDelete
  16. Laki??
    Pompuan??
    Laki lg elok dalam kepimpinan..
    Pompuan ok gak cume x bley lame2 sgt..
    sbb emosi terlampau..
    lgpon nnt ada plak org2 bawah die yg dok bodek2..
    bler dah mcm tu, kepimpinan pompuan akan kureng sket..
    atas dasar pengalaman aku je..
    sekian..

    ReplyDelete