8.8.09

laki jgn ego~





rsenye dlm bnyk2 kelas..kelas remote sensing la kot pling x ngntuk..sbb Pn. aekbal ajar best..x pon sbb subject 2 mmg best..huhu..aku ingt lg dia ckp dlm remote sensing just ade 4 region yg bole gne..which are visible,infrared,microwave, and ultraviolet(or skunk kte biase dgr dia as a UV)..n ofkos la sinaran UV ni ade yg baik ade yg x baik.. sume yg x baik 2 akan diabsorb kt atmosphere oleh lpisan ozon n tnggal yg baik je akan smpai kt bumi..tp......tp......tp korang kte slalu dgr yg skunk ni lapisan ozon da semakin nipis..nipis???hahaha...xde nipis2 lg da ek....act lpisan ozon da koyak rabak !da bocor!so UV2 yg x baik 2 bole sampai ke bumi dgn senang2 ati je n sgt2 la bahaya kt kita..n jgn x caya mengikut statistik mne ntah % laki yg kn kanser kulit lg bnyk dr pompuan!! bcos pompuan ade la jgak pkai losyen n krim anti UV..ltp aki???jgn harap la..x macho la kan..huhu..diorang lg sanggup kn kanser kulit kot dr pkai losyen..so kepada pompuan di luar sane kalu syg kt pakwe2..suami2 korang, silalah suruh diorang pkai losyen anti UV..kalu x pon bagilah hadiah besday diorang sebuah botol losyen anti UV!!wahahahaha..kekekeke...kalu org tersayang bagi mesti diorang terima jerk..

then pn aekbal ade gtau gak nape langit biru n awan putih...nape??..the sky is blue because of rayleight bila particle is smaller than wavelength while awan putih because of mie bila particles is just as same as wavelength..btol kan the sky is blue n the cloud is white..mesti ade org yg x reti nk bezakan awan n langit..contohnya cm pn aekbal..x abis2 tesasul awan n langit..still keliru antara 2.,huhu


last skali aku ingt dia ade ckp pasal the bluer light.bluer light 2 kite leh nmpak time nk masak, api akan jd biru instead of oren bila terlalu panas..kejadian bluer light ni ade kaitan dgn Wien's theory tp dak2 ni bole lak wat teori sendiri yg dipanggil Mira theory!!!..semakin dia hot..semakin dia bluer..hahahaha..luch btol dak2 neyh!adeiii..



p/s-pakailah losyen n krim n spect anti UV..SEKIAN TIME KASIH..

No comments:

Post a Comment