14.7.09

math & science

tyme skewl dlu ske sgt 2 subject neh..interesting if 2 compare wif others..tp dlu still learn dis subject in malay..n smpai zmn adik2 aku da kn blaja in english..1 st impression aku ble tau diorng dpt blaja in english aku jeles sgt.kire diorng cm hebat la jgk dpt blaja subject yg ssh ni dlm english n nnt ble da cont study yg mostly using english..xde mslh bg diorng..x mcm aku..aku tade la hbt sgt english neh..tp IF it's all about science n math aku rse better using english than malay even aku x sehebat mne english?knape??sbb most science term aslnye dr bhsa latin yg diinggeriskan...n term die bkn 1 or 2..tp bnyk ..klu sume term sains nk dimelayukan ssh la beb~skrng aku blaja science in english n kdng2 ble aku nk cri info2 tmbhn dlm buku yg mmg ade dlm malay version je..siesly aku ckp aku tapaham..cam becelaru sbb aku da terbiase dgn term2 sc dlm english..x pnh ker korang rse cmtu???.(ke aku je)tp mybe ade certain U yg mmg gne malay..2 lain la.....n plus aku setuju dgn pendapt Tun yang pelajaran ni(especially math n sc.) bukan semata-mata untuk memaju atau mengembangkan bahasa.Pelajaran adalah untuk penguasaan ilmu, pelbagai jenis ilmu.n kalu nk kmbngkan bahasa bnyk lg cre bkn dgn gune math n sc as a medium..mybe kte nk naikkan martabat b.melayu di mata dunia cm jepun..ye la betul..tp bkn juz dgn cre berbangga dgn bahasa kite tp kte kn majukan bangsa kite dulu dgn btol2 kuasai math n science..cmne nk kuasai??sng je..dgn blaja math n science in english la..ilmu sains sentiasa berkmbng n tiap ari ade je new invention n mostly dlm english la..so klu still depend in malay jd katak bwh tempurung la org melayu..(aku org melayu gak..aku tamau jd katak) SO!so korang...ble kte da mju bru dunia pandang kite!pandang melayu!pandang BAHASA MELAYU!dats da way..

-akuskesubjectsainsdanakutamaujadikatakitu-

2 comments:

  1. yup..tol tue...
    sgt jeles ngn dak skrg..
    tpi npe ppsmi nk di mansuhkn??
    sngal gak org mlaysia ni kan..

    ReplyDelete
  2. ntah..demonstrasi certain2 phak yg bajet nasionalism kot..oppss..tamau ckp psl politik..hu2

    ReplyDelete